top of page

Add "Teorie všech problémů" :-) ... Erich Fromm


Existuje mnoho různých způsobů, jak popsat jedno a totéž. Existuje mnoho způsobů, jak se dotknout zásadního problému člověka. Zde v několika větách od Ericha Fromma:

Mnozí, kdo se zabývají studiem člověka a současné scény, si v přibývající míře ujasňují, že kritické nesnáze, s nimiž jsme konfrontováni, spočívají ve faktu, že vývoj intelektuálních schopností člověka daleko předstihl rozvoj jeho emocí. Lidský mozek žije ve 20. století, ale srdce většiny lidí ještě v době kamenné. Většina lidí ještě nesložila zkoušku zralosti z nezávislosti, racionality a objektivity. Potřebují mýty a idoly, aby unesli skutečnost, že člověk je ve všem sám sebou, že kromě člověka samého neexistuje žádná autorita, která by dávala životu smysl. Člověk potlačuje iracionální, destruktivní vášně, nenávist, závist, pomstychtivost; zbožňuje moc, peníze, suverénní stát, národ; i když slovně vyznává učení velkých duchovních vůdců lidstva — Buddhy, proroků, Sokrata, Ježíše, Mohameda — přeměnil tato učení v džungli pověrčivosti a modloslužby. Jak se může lidstvo za tohoto rozporu intelektuálně technické vyzrálosti a emocionální zaostalosti zachránit před vlastní zkázou?

Pokud mohu dohlédnout, existuje jen jediná odpověď: bránit se před pácháním nenapravitelných pošetilostí vědomím, vzrůstajícím uvědomováním si nejpodstatnějších faktů naší společenské existence a zvyšovat tak rozsah naší kapacity pro rozum a objektivitu. Nemůžeme doufat, že největší pošetilosti srdce, jejich škodlivý vliv na naši představivost a myšlení, budou překonány v jedné generaci: Možná to potrvá tisíc let, než se člověk povznese ze statisícileté předlidské historie. Nicméně špetka hlubšího proniknutí do problematiky — objektivita — může pro lidstvo v tomto kritickém okamžiku znamenat rozdíl mezi životem a smrtí.

(Erich Fromm: Strach ze svobody. Portál, Praha 2014)

Štítky:

Doporučené
Poslední příspěvky
Archiv
Štítky
bottom of page